Meest voorkomende bacterie die diarree veroorzaakt soms toch aanwezig in kraanwater.
E. coli komt normaal gesproken niet voor in kraanwater. Toch kan het soms voorkomen dat deze bacterie in het drinkwater terechtkomt. Mensen die ermee besmet raken, kunnen ziek worden, en daarom wordt geadviseerd besmet drinkwater drie minuten te koken of te behandelen met UV-C. E. coli, of Escherichia coli, is een bacterie die normaal gesproken in de darmen van mensen en warmbloedige dieren voorkomt. Het helpt bij de spijsvertering en beschermt tegen schadelijke bacteriën. Hoewel de meeste varianten niet schadelijk zijn, kunnen sommige typen voedselinfecties veroorzaken. Als je E. coli binnenkrijgt, maakt het niet altijd ziek, maar als dat wel gebeurt, kunnen symptomen zoals diarree, buikpijn, misselijkheid en braken optreden. E.coli is zelfs de meest voorkomende oorzaak van diarree. De klachten duren meestal 2 tot 9 dagen, met een verhoogd risico voor zwangere vrouwen en mensen met een zwak immuunsysteem.
Waarom komt er weleens E.coli voor in het kraanwater?
Normaal gesproken zuiveren drinkwaterbedrijven ziekmakende organismen, waaronder E. coli uit het drinkwater. Werkzaamheden aan het leidingnet of leidingbreuken kunnen echter per ongeluk E. coli in het drinkwater introduceren. E. coli is niet zichtbaar of ruikbaar. Soms zijn er meldingen van E.coli in het kraanwater na testen. In geval van besmetting wordt geadviseerd het kraanwater te reinigen en het vermijden van het doorslikken van water tijdens het douchen. Huisdieren wordt ook aangeraden gezuiverd water te drinken.
Hoe werken zuiveringsinstallaties?
Zuiveringsinstallaties worden gebruikt om het water te reinigen. Deze gebruiken bijvoorbeeld natuurlijke zuivering, maar ook UV-C om grondwater te reinigen. Bij Evides, een Nederlands drinkwaterbedrijf, wordt sinds 2006 UV-C licht als een essentieel onderdeel gebruikt in het zuiveringsproces op de Berenplaat in Spijkenisse, de grootste productielocatie voor drinkwater in Nederland. Dit besluit werd genomen vanwege klachten over de smaak van het drinkwater en strengere wetgeving betreffende de kwaliteit van het drinkwater. Hierdoor werd de toenmalige hoofddesinfectiemethode vervangen door UV-C licht. Door heel Nederland vindt nu reiniging door middel van UV-C plaats.